Menu

Garkuchnia czyli Facet przy garach.

* Ta­kie cza­sy, mężczyz­na po­winien umieć go­tować :)

Świąteczne dania

<< Kompot z suszonych owoców

lysol76

Składniki      30 dag suszonych owoców: jabłek, moreli, gruszek, bananów      10-15 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepsze nasze polskie odmiany)      garść rodzynek      kilka... więcej

<< Karp po żydowsku

lysol76

Karp, tej ryby nie może zabraknąć :)  1 karp (około 1,5 kg) - głowy i ogony z karpi przeznaczonych do opanierowania i usmażenia - 4 duże cebule - 1 marchewka - 50 g migdałów - 50 g rodzynek - 1 listek żelatyny - świeżo zmielony czarny pieprz - c... więcej

<< Zupa grzybowa z łazankami

lysol76

suszone grzyby (50 g) 1 domowa kostka warzywna zestaw włoszczyzny na zupę przyprawy (sól, pieprz) Łazanki : przepis ( można użyć gotowych ) mąka pszenna pełnoziarnista (100 g) woda (60 ml) ½ łyżeczki soli Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewam... więcej

<< Chatka z piernika

lysol76

Składniki na piernik: 2 jajka (120 g) mąka pełnoziarnista (500g) margaryna (50g) miód (150 g) cukier (150 g) 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 przyprawa do piernika Składniki na „śnieg”: 2 białka jaj 1 szklanka cukru pudru (... więcej

<< Makowiec

lysol76

Ciasto: pół kilograma mąki kostka margaryny pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka śmietany 3 jaja (2 żółtka i jedno całe) Mak: półkilogramamaku bakalie 1 żółtko łyżka masła zapach migdałowy opcjonalnie powidła śliwkowe Syrop: pół ki... więcej

<< Karp w galarecie

lysol76

1 kg karpia, 5 dkg jasnych rodzynek, 1/8 l jasnego piwa, 3 - 4 cebule, 1 łyżka masła, 5-6 goździków, 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej, 2 łyżki octu, sól, pieprz Galareta: wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka octu,... więcej

<< Owsiany kisiel wigilijny

lysol76

Jestto potrawa dla koneserów, o której wielu z Was na pewno nawet nie słyszała. Jest to jednakże tradycyjne danie z Podlasia bez którego wiele, szczególnie starszych osób wieczerzy tej sobie nie wyobraża… W czasach biedy, osłodzony miodem kisie... więcej

<< Rosół z okonia

lysol76

Na stołachna pograniczu polsko-litewskim jest także podawany pyszny rosół/zupa z okonia. 50 dkg filetów z okonia 5 szklanek wywary z ryby ½ cebuli 1 łyżka masła ½ dużego pomidora ½ łyżki mąki 1 łyżka gęstej śmietany ½ łyżeczki czo... więcej

<< Wigilijne gołąbki z sosem grzybowym

lysol76

Jedna z postnych potraw u Litwinów to wigilijne gołąbki. Farsz składa się z kiszonej kapusty z grzybami zawiniętych w liściach świeżej kapusty. Na gołąbki: 1 duża kapusta włoska 1 kg ryżu 1 kg pieczarek 2 średnie cebule olej sól, pieprz liść laurowy,... więcej

<< Kutia

lysol76

Kutia. Ziarna pszenicy z makiem, rodzynkami i migdałami. – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, a także ... więcej

© Garkuchnia czyli Facet przy garach.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci