Menu

Garkuchnia czyli Facet przy garach.

* Ta­kie cza­sy, mężczyz­na po­winien umieć go­tować :)

Ryby i owoce morza

<< Śledzie w śmietanie z ananasem

lysol76

Połączenie zaskakujące prawda ? Zapewniam Was jednak, że bardzo udane! Uwielbiam łączyć ze sobą smaki, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Z takich połączeń powstają wspaniałe przepisy. Składniki: 4 filety śledziowe a la matjas 3 średnie... więcej

<< Śledź norweski w czekoladzie

lysol76

Podobnego śledzia lata temu jadłem u kogoś ze znajomych ze Skandynawii ... Hmm, zestawienie dziwne, to prawda. Znalazłem przepis w sieci. I przyznaje jeszcze go nie robiłem. Waham się ... Składniki: 1 filet śledzia norweskiego 1 średnie jabłko Suszon... więcej

<< Karp po warszawsku

lysol76

- 80 dag dzwonek karpia, sok z cytryny, - sól, czarny pieprz, - ziele angielskie, - bulion warzywny z kostki, - łyżeczka koncentratu pomidorowego, - 1 białko, - zielona i czerwona sałata, - 1,5 łyżki żelatyny, - 1 ugotowana marchewka d... więcej

<< Karp w maśle z warzywami

lysol76

na 6 porcji: - sprawiony karp (1,5 kg), - duża cebula, - 1/2 pora, - kawałek selera korzeniowego, - marchewka, - korzeń pietruszki, - sok i skórka z 1 cytryny, - 10 dag masła , - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, - sól, pieprz   Prz... więcej

<< Karp w winie z orzechami

lysol76

1 kg filetów z karpia, pół  szklanki  czerwonego wina, - 5 łyżek masła, - pół szklanki orzechów włoskich, - 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, - mąka do panierowania. Przygotowanie:  Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z&n... więcej

<< Karp po toruńsku

lysol76

  Karp na wigilię po toruńsku - czyli staropolski przepis na karpia w sosie piernikowym w wersji light Składniki na 8 porcji:  800 g filetów z karpia (każdy po ok. 100 g), 2 średnie marchewki, pietruszka, 1/4 selera, 0,5 pora, liść laurowy,... więcej

<< Macedoński karp pieczony z czosnkiem

lysol76

1  karp , 4-6 ząbków czosnku, 3 szklanki białego wina, 3 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz. Rybę sprawić i umyć, nasolić zewnątrz i wewnątrz, odstawić na kilka godzin do lodówki . Nafaszerować karpia rozgniecionym czosnkiem i zas... więcej

<< Karp w śmietanie z grzybami

lysol76

Jeden karp, jedna cebula, jedna pietruszka, ząbek  czosnku, 300 gr prawdziwków (ewentualnie kurek lub boczniaków), pół łyżki masła, szklanka wytrawnego wina, szklanka  śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz. Sprawionego i umytego kar... więcej

<< Łosoś pieczony w ziołach prowansalskich

lysol76

W przeciwieństwie do mięsa, nie wymagają marynowania. Przygotowuje się je szybko i na wiele sposobów – najprostsza wersja to ta z solą i pieprzem, można także wykorzystać większą liczbę składników.  Składniki: 100-150 g łososia 1 cytryn... więcej

© Garkuchnia czyli Facet przy garach.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci