Menu

Garkuchnia czyli Facet przy garach.

* Ta­kie cza­sy, mężczyz­na po­winien umieć go­tować :)

Kuchenne ABC

<< Przepis na ciasto na pierogi

lysol76

3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody szczypta soli Wszystkie składniki wrzucam do miski. Podałem Wam przybliżoną ilość wody, bo ja wolę dać więcej i dosypać mąki, niż dać za mało, tak moim zdaniem jest łatwiej. Składniki mieszam, a... więcej

<< GOTOWANIE PIECZENIE SMAŻENIE MIĘSA

lysol76

Gotowane, pieczone i smażone dania mięsne będą doskonałe, wystarczy przestrzegać prostych zasady ich przyrządzania. Gotowanie białej kiełbasy  – (kiełbasa surowa) przed gotowaniem a raczej parzeniem, każdą kiełbasę należy nakłuć 2 – ... więcej

<< Tłusty czwartek

lysol76

Geneza tłustego czwartku sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z cias... więcej

Terminy kuchenne ...

lysol76

Było już o blanszowaniu ( KUCHENNE ABC ), to teraz garść informacji o innych kuchennych technikach. Flambirowanie - sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu daniaalkoholemi podpalenia go, tzw. płonący półmisek. Flambiruje się mi... więcej

Wszystko o słoikach.

lysol76

Słoiki z gumowymi uszczelkami i sprężynkami : W dużym garnku zalać słoiki wraz z pokrywkami wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Na ostatnie 3 minuty gotowania dodać gumowe uszczelki Na blacie kuchennym 3. Tuż przed n... więcej

Pasteryzacja, sterylizacja.

lysol76

Że sezon na robienie przetworów sie rozkręca i w pełni, garść przydatnych informacji o pasteryzacji i sterylizacji słoików. Wyróżniamy dwie podstawowe metody pasteryzowania przetworów: gotowanie w kąpieli wodnej lub w szybkowarze. Pierwsza z nich to ... więcej

Mięso i wędliny. Jak kupować ?

lysol76

Wybierając się na zakupy pamiętajmy o torbie termicznej na mięso. Najlepiej kupić je na samym końcu i zaraz po przyjściu do domu włożyć do lodówki.  Pamiętajcie: kupując mięso, nie kupujmy najtańszego pakowanego mięsa, najlepiejw ogól... więcej

Kawa

lysol76

Do cappuccino spieniaj mleko podgrzane do 60 st. ( najlepsze jest mleko 3.2 % ). A by wydobyć pełen smak cappuccino , podajemy w wysokich porcelanowych ( 180 ml ) szklankach. Klasyczna kawa cappuccino to kompozycja espresso, mleka i mlecznej pianki, ... więcej

ABC ziół

lysol76

Z IOŁA są świetne do mięs, warzyw, ryb, sosów, a nawet deserów. BAZYLIA - idealnie łączy się z pomidorami, dodaje się ją do tart, makaronu, zup, zielonej sałaty, omletu i twarożku. OREGANO - bardzo dobre do makaronów, pomidorów, pizzy, warzyw i mięs,... więcej

Zioła i przyprawy cz.2

lysol76

Kilka słów i "prawd" o przyprawach i ziołach. Kupujmy zioła w sklepach ogrodniczych. Odmiany spreparowane do uprawiania w domu mają mocniejsze korzenie i mogą cały rok służyć w kuchni. Niektóre z nich mogą być traktowane jako ro... więcej

© Garkuchnia czyli Facet przy garach.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci