Menu

Garkuchnia czyli Facet przy garach.

* Ta­kie cza­sy, mężczyz­na po­winien umieć go­tować :)

<< Udka na miętowo

lysol76
  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/ 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka suszonej mięty
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki świeżych listków mięty

    Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, suszoną miętą. Skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Orzechy drobno posiekać. Na patelni rozpuścić połowę masła, zeszklić posiekaną cebulę. Na pozostałym maśle zrumienić udka z każdej strony. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, skropić odrobiną wody, przykryć. Dusić powoli na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać posiekane orzechy, świeże listki mięty, wlać białe, wytrawne wino. Dusić jeszcze kilka minut na bardzo małym ogniu. Danie podawać gorące - z ryżem na sypko oraz z sałatką ze słodkiej kapusty, marchwi, cebuli i jabłek, polaną sosem winegret.

05cbb90f368a15db32b36273fbfbc0e7_44525_5140edea08555_wm

© Garkuchnia czyli Facet przy garach.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci