Menu

Garkuchnia czyli Facet przy garach.

* Ta­kie cza­sy, mężczyz­na po­winien umieć go­tować :)

<< Śledzie w śmietanie z ananasem

lysol76

Połączenie zaskakujące prawda ? Zapewniam Was jednak, że bardzo udane! Uwielbiam łączyć ze sobą smaki, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Z takich połączeń powstają wspaniałe przepisy.

Składniki:
4 filety śledziowe a la matjas
3 średnie cebule
1 puszka ananasa
duża śmietana 18% (400 g)
pieprz, opcjonalnie - sól
+ dodatkowo: duży słoik

1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin - w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
2. Śledzie, cebulę i ananasa pokrój w kosteczkę. Z puszki ananasa zostały mi 2 plastry. Ale to Ty zadecyduj czy wolisz dodać wszystkie plastry czy może mniej. Wymieszaj wszystko ze sobą.
3. Śledzie, cebulę i ananasa przełóż do słoika, dopraw pieprzem (i solą). Całość zalej śmietaną, wymieszaj. Wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc !

Uwaga! Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się "przegryzły". 

2_1

© Garkuchnia czyli Facet przy garach.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci