Menu

Garkuchnia czyli Facet przy garach.

* Ta­kie cza­sy, mężczyz­na po­winien umieć go­tować :)

<< Ciasto czekoladowe

lysol76
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 180 ml wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju

Polewa:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło, czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw do przestudzenia.

  2. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier. Całość wymieszaj.

  3. Dodaj jajka roztrzepane z jogurtem naturalnym i olejem. Ciasto delikatnie wyrabiaj za pomocą łyżki. Stopniowo dodawaj masę czekoladową.

  4. Okrągłą formę (o średnicy 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do przygotowanej formy.

  5. Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez około godzinę (uważaj, by nie wysuszyć ciasta), za pomocą patyczka sprawdzaj stan wypieczenia. Ciasto powinno być lekko wilgotne w środku.

  6. Po upieczeniu pozostaw ciasto do przestudzenia, wyjmij z tortownicy na metalową kratkę.

  7. Teraz możesz przejść do przygotowania polewy czekoladowej. Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

  8. Kiedy polewa będzie letnia, rozsmaruj na całej powierzchni ciasta.

10628771_715008425215753_7246453886350270475_o

 

 

 

 

10507009_714991835217412_1174313836430414042_o1

10321073_714991668550762_7355428944215018432_o1

10557017_714991955217400_3164801874963049636_o1 

© Garkuchnia czyli Facet przy garach.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci