Menu

Garkuchnia czyli Facet przy garach.

* Ta­kie cza­sy, mężczyz­na po­winien umieć go­tować :)

<< Rosół z okonia

lysol76

Na stołach na pograniczu polsko-litewskim jest także podawany pyszny rosół/zupa z okonia.

  • 50 dkg filetów z okonia
  • 5 szklanek wywary z ryby
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła
  • ½ dużego pomidora
  • ½ łyżki mąki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • ½ łyżeczki czosnku roztartego z odrobiną soli
  • sól, pieprz

Rybę sprawić i wyfiletować. Z resztek pozostałych z filetowania i jarzyn rosołowych przygotować wywar. Przecedzić. Doprowadzić wywar do wrzenia, dodać filety z okonia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę pomidory, czosnek roztarty z solą, sól i pieprz do smaku. Zagęścić zasmażką, dodać zahartowaną śmietanę. Podawać przybrane zieleniną z białym pieczywem.

 

© Garkuchnia czyli Facet przy garach.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci