Menu

Garkuchnia czyli Facet przy garach.

* Ta­kie cza­sy, mężczyz­na po­winien umieć go­tować :)

<< Dyniowa pieczona

lysol76

Amerykanie lubują się w dyniach i jak się okazuje, nie wykorzystują ich jedynie do śmieszno-strasznych dekoracji. Jak za oceanem robią zupę z dyni? Zaczynają od jej upieczenia, a dalej… A dalej jest już tylko lepiej.

  • 1 kg dyni                                                   
  • 2, 3 marchewki 
  • 2, 3 ziemniaki 
  • czerwona papryka cebula 
  • kilka ząbków czosnku 
  • świeży tymianek 
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • śmietana 
  • pieprz sól  

Warzywa, które znajdą swoje miejsce w tej zupie, obieramy i dzielimy na cząstki. Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry, a czosnek dzielimy w ząbki, obieramy i zostawiamy w całości. Dynię także obieramy i kroimy w grubą kostkę. Warzywa układamy na tacce, skrapiamy dobrą oliwą z oliwek i posypujemy solidną garścią świeżego tymianku. Tackę zamykamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po 30-40 minutach, warzywa powinny być upieczone do miękkości. Jeśli nasz piekarnik dysponuje funkcją grillowania, to możemy je podpiec jeszcze 10-15 minut, dla uzyskania szczególnego aromatu. By zrobić zupę dyniową ala american dream, musimy mieć przygotowany wywar. W zależności od upodobań, możemy sięgnąć po bulion warzywny bądź drobiowy. Wywar podgrzewamy i dokładamy upieczone warzywa. Całość doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i przy pomocy blendera zamieniamy w krem. Doprawiamy w razie konieczności solą, pieprzem i podajemy. Już na talerzach dokładamy po kleksie śmietany na każdą porcje. 

© Garkuchnia czyli Facet przy garach.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci