Menu

Garkuchnia czyli Facet przy garach.

* Ta­kie cza­sy, mężczyz­na po­winien umieć go­tować :)

<< Łosoś pieczony w ziołach prowansalskich

lysol76

W przeciwieństwie do mięsa, nie wymagają marynowania. Przygotowuje się je szybko i na wiele sposobów – najprostsza wersja to ta z solą i pieprzem, można także wykorzystać większą liczbę składników.

Składniki:

  • 100-150 g łososia
  • 1 cytryna1 ząbek czosnku
  • mix sałat
  • 1 czerwona cebula
  • pomidorki cherry
  • 3 łyżki jogurtu naturalneg
  • ozioła prowansalskie
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Filet z łososia umyj, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Z każdej strony pokrop cytryną i przypraw solą, pieprzem oraz dużą ilością ziół prowansalskich. Przełóż rybę na folię aluminiową i szczelnie zawiń. Paczuszkę ułóż na blaszce i piecz 20–25 minut w temperaturze 200°.

Przygotuj sos: wymieszaj jogurt naturalny, wyciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny i pieprz.

Talerz wyłóż mixem sałat, pokrojoną w krążki cebulą i pomidorkami cherry, na to połóż upieczonego łososia, a całość polej sosem jogurtowo-czosnkowym

© Garkuchnia czyli Facet przy garach.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci